Gordijnen uitkiezen? Wij geven je tips! 0

kant-en-klaar gordijnen van Kwantum 

Moeite met het kiezen van de juiste gordijnen? Begrijpelijk, het kan een flinke uitdaging zijn. Zowel qua sfeer en stijl als qua lichtinval of juist blokkade is het verstandig hier goed over na te denken. Wij helpen je op weg in je keuze! 

Ten eerste is het handig jezelf een aantal vragen te stellen om op een rijtje te hebben wat je wensen zijn. Zo bepaal je allereerst of je verduisterende gordijnen wil of juist lichtdoorlatende gordijnen. Daarnaast is het handig om te bepalen wat voor stijl je je interieur wil geven. We lichten hieronder uit hoe je deze vragen voor jezelf beantwoordt. 

Verduisterende of lichtdoorlatend? 

Voor je de keuze tussen verduisterende of lichtdoorlatende gordijnen maakt is het uiteraard belangrijk om te bepalen hoeveel licht je in de ruimte wil toelaten. Over het algemeen worden verduisterende gordijnen voornamelijk in slaapkamers gebruikt, omdat een donkere ruimte daar (voor veel mensen) erg belangrijk is. In een woonkamer vinden de meeste mensen het echter fijner dan de gordijnen enigszins lichtdoorlatend zijn, omdat een woonkamer niet per se donker hoeft te zijn. Vooral in de zomer is het fijn om ’s avonds de gordijnen te kunnen sluiten zonder dat het binnen gelijk pikdonker is. 

Ook kun je kiezen voor ‘inbetweens’. Deze zitten qua lichtinval tussen gewone gordijnen en vitrage. Afhankelijk van de materiaalkeuze kun je nog allerlei kanten op qua wensen. Zo kun je ervoor zorgen dat je niet naar binnen kunt kijken, maar wél naar buiten én dat er voldoende licht naar binnen valt. 

Tip: buiten privacy bieden gordijnen ook bescherming aan je meubels. Door uv-licht grotendeels te blokkeren voorkom je dat je meubels verkleuren. 

Bepaal de stijl van je interieur

Om gordijnen uit te kiezen die bij je interieur passen is het handig om eerst te bepalen wat voor stijl je interieur heeft of wat voor stijl je je interieur wil geven. Is dat klassiek, modern, industrieel of eclectisch? Aan de hand daarvan zoek je een bijpassende stof uit. Dit gaat echter verder dan het kleur en dessin alleen. Ook het materiaal, de plooien en het ophangsysteem dragen bij aan de uitstraling van je interieur. Ga je voor een industrieel interieur, dan passen hier lichte en rechte gordijnen (zonder plooien) het beste bij. Kies je liever voor de klassieke look, dan past hier juist een dikke stof bij en mogen plooien eigenlijk ook niet ontbreken. 

Maak je ruimte optisch hoger, langer of breder

Om te voorkomen dat je ruimte kleiner oogt door de ‘verkeerde’ gordijnkeuze kun je optische trucs inzetten. Door de juiste gordijnen te kiezen kun je namelijk je ruimte hoger, langer of juist breder laten ogen, en dat is natuurlijk altijd fijn! Door lange gordijnen van plafond tot aan de vloer te kiezen lijkt je ruimte namelijk een stuk hoger, terwijl gordijnen die aan beide kanten worden opgehaald met embrasses juist een versmallend effect geven. Wil je de ruimte juist breder laten lijken, kies dan voor gordijnen links en recht van het raam. 

Voldoende inspiratie opgedaan en klaar om je keuze te maken? Kijk dan vooral eens naar deze prachtige (én praktische) kant-en-klaar gordijnen van Kwantum

Previous ArticleNext Article
Huis & Tuin ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *