Om jouw bedrijf te laten groeien, moet je zo nu en dan investeren. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een nieuwe machine of uitbreiding van jouw bedrijf. Dankzij dergelijke investeringen kan jouw bedrijf groeien. Probleem is alleen dat niet iedere ondernemer voldoende geld voorhanden heeft om een gewenste investering te doen. Geldt dit ook voor jou? Dan kun je een zakelijke lening aanvragen. Heb je nog niet eerder zakelijk geld geleend? Dan zit je mogelijk nog met een aantal vraagtekens. Daarom vertellen wij je in deze tekst alles wat je moet weten over het aanvragen van een zakelijke lening.
Waarom een zakelijke lening aanvragen?
Een zakelijke lening kun je voor verschillende doeleinden gebruiken. Toch is lang niet iedere ondernemer hiervan op de hoogte. Als dit ook voor jou geldt, vraag je mogelijk geen zakelijke lening aan. Daarom lichten we hier eerst kort toe waarom je een zakelijke lening aanvraagt.
Met een zakelijke lenig financier je een eenmalige, grote uitgave of een langlopende investering. Hierbij kun je denken aan een nieuwe machine of een nieuw voertuig, maar ook aan uitbreiding van jouw bedrijfspand. Heb je geld nodig om een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te lossen of de dagelijkse uitgaven van jouw bedrijf te betalen? Kies dan voor bedrijfskrediet in plaats van een zakelijke lening.
Hoe werkt een zakelijke lening precies?
Voordat je een zakelijke lening afsluit, wil je eerst weten hoe deze financiering in elkaar steekt. Net als bij een persoonlijke lening, dien je een zakelijke lening binnen een bepaalde looptijd terug te betalen. Voor de meeste zakelijke leningen geldt een maximale looptijd van vijf jaar. Je betaalt iedere maand een bedrag terug, waardoor jouw lening aan het einde van de looptijd volledig is afbetaald.
Naast de aflossing krijg je bij een zakelijke lening ook te maken met rente. Dit wordt bij deze financieringsvorm geheven over het volledige bedrag dat je leent. Hoe hoog de rente is? Dat wordt vastgesteld bij het afsluiten van de lening. Hierbij wordt het dan geldende rentepercentage als uitgangspunt genomen. Deze rente staat gedurende de hele looptijd vast. Hierdoor weet je precies hoeveel een zakelijke lening jou gaat kosten.
Hoeveel kan ik lenen?
De kosten van een langlopende investering kunnen verschillen. Zo is het uitbreiden van jouw bedrijfspand mogelijk duurder dan de aankoop van een nieuwe machine. Daarom wil je ongetwijfeld eerst weten hoeveel je kunt lenen alvorens je een zakelijke lening aanvraagt. Dit verschilt per bedrijf. Een geldverstrekker bepaalt namelijk op basis van (financiële) gegevens hoeveel je kunt lenen. Bij de aanvraag van een zakelijke lening moet je bijvoorbeeld jouw bij- en afschrijvingen aanleveren, evenals je jaarrekening. Hierdoor kan de hoogte van de lening per bedrijf verschillen. Wil je toch een nauwkeurige inschatting? Dan kun je jouw zakelijke lening berekenen.
Waar vraag ik een zakelijke lening aan?
Er zijn ondernemers die denken dat zij naar het kantoor van een bank of geldverstrekker moeten om een zakelijke lening aan te vragen. Dit kan, maar noodzakelijk is het niet. Bij het merendeel van de banken en geldverstrekkers kun je tegenwoordig namelijk online een aanvraag indienen. Hierdoor hoef je de deur niet uit om een zakelijke lening aan te vragen. Bijkomend voordeel is dat je 24 uur per dag, zeven dagen per week, een aanvraag in kunt dienen. Dit is ideaal, zeker als je op korte termijn een zakelijke lening nodig hebt.