Energie (én geld) besparen is makkelijker dan je denkt 0

energie

Een van de vaste lasten is die energierekening die je elke maand weer moet betalen. Je bent afhankelijk van licht, water en elektriciteit, dus er zit niks anders op dan het bedrag voor lief te nemen. Of toch niet? Het is namelijk altijd mogelijk om op energie te besparen, zodat je qua rekening ook daalt. Maar wat zijn nou de ultieme tips zodat het scheelt in jouw portemonnee? 

Voorkom sluipgebruik

Het zal je verbazen hoeveel stroom apparaten verbruiken die op stand-by staan. Voor een tv kunnen die kosten al oplopen tot €35 per jaar. Het is daarom altijd beter om een apparaat uit te schakelen door bijvoorbeeld te stekker eruit te trekken. Als je veel apparaten in huis hebt, is het handig om met verlengkabels te werken die je uit kan schakelen. Scheelt in kosten en het is ook nog eens veel veiliger.

Verbruik minder water

Deze tip komt je vast bekend voor, want het is natuurlijk voor de hand liggend om minder water te verbruiken, mocht je op jouw energierekening willen besparen. Je kunt natuurlijk korter douchen en minder vaak wassen, maar er zijn ook andere alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld ook een energiezuinige doucheknop aanschaffen. Of wat dacht je van een energiezuinige vaatwasser of wasmachine. 

Gebruik LED verlichting

Dat je lampen niet onnodig lang aan moet laten staan spreekt ook voor zich. Je kunt overwegen om over te stappen naar elektrische verlichting, zodat er geen stroom verbruikt wordt als je vergeet om een lamp uit te zetten. Maar, het is nog beter om over te stappen naar LED verlichting in heel het huis. Deze verlichting zijn iets duurder qua aanschaf, maar gaan daarentegen wel veel langer mee. Daarnaast zijn ze ook nog veel beter voor het milieu, een win-win situatie dus!

lamp

Vergelijk energieverzekeringen

Misschien wel de belangrijkste tip: vergelijk regelmatig energieverzekeringen met elkaar. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je jezelf scheel betaald aan een energiemaatschappij, als een verzekering bij de concurrent veel goedkoper is! 

Next Article
Vaste lasten ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *