Besparen op energie: 10 tips 0

Energielabel van je huis

De energieprijzen zijn het afgelopen jaar sterk gestegen. Onder andere vanwege de aantrekkende economie na de coronacrisis en de sancties tegen Rusland vanwege de inval in Oekraïne zijn de prijzen van gas en stroom door het dak gegaan. Voor mensen met een energiecontract met vaste tarieven dat nog een tijdje loopt, is er niet zoveel aan de hand. Maar had je een jaarcontract dat gaat aflopen? Of heb je variabele tarieven? Dan zou je maandtarief zomaar opeens kunnen verdubbelen. Geen beter moment dan nu om dus te kijken naar hoe je energie kunt besparen in huis. Hieronder lees je tien tips.

Besparen zonder (groots) te hoeven investeren

Wil je gemakkelijk energie besparen? Door een kleine investering te doen of je gedrag alleen maar aan te passen, kun je eenvoudig tientallen tot wel honderden euro’s per jaar besparen. Hieronder lees je meer over vijf manieren om dat te doen.

  • De verwarming een graadje lager

De simpelste manier om veel energie te besparen is de thermostaat wat minder hoog te zetten. Wist je dat de thermostaat een graadje lager een besparing op gas oplevert van al snel zeven procent op jaarbasis?

  • Wat minder lang douchen

Gemiddeld douchen we dagelijks negen minuten lang. Lekker om ’s ochtends wakker te worden, maar misschien ook wel wat luxe. Een minuut korter douchen iedere dag scheelt vijftien euro per jaar.

  • Een waterbesparende douchekop installeren

Nog een tip als het gaat om douchen, is het plaatsen van een waterbesparende douchekop. Deze zijn al voor een paar tientjes te koop, en je bespaart er dubbel mee. Zo gebruik je allereerst minder water, en bespaar je bovendien op gas dat gebruikt moet worden om dat water te verwarmen.

  • Kiezen voor ledverlichting

Hoewel je in de winkel overwegend ledlampen ziet liggen, zijn er toch nog zat mensen die thuis spaar- of gloeilampen hebben. Vervang ze snel, ledlampen geven tegenwoordig net zo mooi, warm licht en gebruiken echt veel minder elektriciteit. 

  • Radiatorventilatoren installeren

Voor een paar tientjes kun je tegenwoordig handige radiatorventilatortjes kopen. Deze zorgen voor een betere circulatie van de lucht in een ruimte. Hierdoor werkt een radiator effectiever.

Investeren om (groots) te kunnen besparen

Voor andere energiebesparende maatregelen, is vaak wel een investering nodig. Heb je niet genoeg spaargeld? Dan kun je ervoor een lening aanvragen. De rentes zijn nog steeds laag, en de investering verdien je vaak snel terug. Aan de ene kant doordat je minder energie gaat gebruiken, maar ook doordat bij energiebesparende maatregelen thuis je woning meer waard wordt. Waar kun je allemaal aan denken?

  • Kies energiezuinige apparaten

Belangrijke elektraverbruikers thuis zijn de wasmachine, droger en koelkast. Is je droger stuk? Denk dan eens na of deze wel vervangen moet worden, of dat je ook de ruimte hebt om de was gewoon uit te hangen. Is je koelkast of wasmachine aan vervanging toe? Let dan bij de oriëntatie van een nieuwe niet alleen op prijs en functionaliteiten, maar ook op het energielabel.

  • Je woning (beter) isoleren

Woningisolatie kan duizenden euro’s kosten, maar dat is vaak al snel terugverdiend. Je gevels isoleren, of betere dak- en vloerisolatie laten plaatsen kan zomaar honderden euro’s per jaar schelen op je eindafrekening.

  • Kiezen voor isolerende ramen

Door de ramen vervliegt een aanzienlijk gedeelte van de warme lucht in huis. Wil je dit verminderen? Kies dan voor tripleglas in vaste ramen en HR++-glas in bewegende ramen.

  • Zonnepanelen laten plaatsen

Dat zonnepanelen een financieel interessante keuze zijn, bewijst wel het grote aantal mensen dat hier al voor heeft gekozen of dat nu alsnog doet. Zelfs ondanks de verwachte afbouw van de salderingsregeling is de vraag naar zonnepanelen geëxplodeerd. Houd daarom rekening met soms lange wachtlijsten bij installatiebedrijven! 

  • Energiezuinig je woning verwarmen

Onze overheid heeft als doel gesteld alle woningen in 2050 gasloos te laten zijn. In de steden zal er vaak gebruik worden gemaakt van een warmtenet, daarbuiten van warmtepompen. Wil je nu al niet meer hoeven te vrezen voor een verdere stijging van de gasprijzen? Kies dan nu al voor een warmtepomp.

Het belang van bewustwording

In Nederland is de energie-infrastructuur goed geregeld. Het is fijn dat we ons geen zorgen hoeven te maken of we wel warm kunnen douchen, en of een apparaat het ook daadwerkelijk zal doen zodra we de stekker in het stopcontact steken. Dit heeft er echter ook voor gezorgd dat we misschien niet altijd meer bewust stilstaan bij ons energieverbruik. Door wat bewuster met energie om te gaan scheelt je niet alleen geld, maar je draagt ook nog eens een steentje bij aan een beter milieu en klimaat!

Previous ArticleNext Article
Vaste lasten ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *