Bespaar door zelf je bedrijf te promoten 0

Promotion en Marketing

Geld besparen is natuurlijk iets waar iedereen blij van wordt. Het doel van dit artikel is om te bewijzen dat het niet heel moeilijk is. Het doen van reclame voor jouw bedrijf  klinkt misschien als een moeilijke taak met veel beren op de weg, maar wij geloven dat het iets is dat iedere slimme ondernemer dat zelf kan. Het is een goede manier om duizenden euro’s te besparen die je anders uit had gegeven aan reclamebedrijven.

Zelf reclame maken

Als je als ondernemer de tijd ervoor hebt, is het zeker een aanrader om zelf te beginnen met het maken van je eigen reclame. Niet iedere ondernemer zit erop te wachten: het is veel leuker om de productenleveringen en dienstverlening te doen waar je bedrijf  om draait. Toch krijg je al snel een kik als je weet dat je met je zelfgemaakte reclame vele duizenden euro’s kan besparen. Zeker als kleinschalige zzp’er klinkt dat natuurlijk als muziek in de oren.

Begin met netwerken

Het eerste wat je kan doen, is een proactieve houding aannemen. Ga op zoek naar beurzen van jouw marktsector bij jou in de regio of ga staan op een lokale jaarmarkt. Ook worden er door allerlei stichtingen en organisaties borrels georganiseerd om klanten en ondernemers met elkaar te verbinden. Het is niet alleen nuttig, maar ook erg leuk om dit te doen: je kunt op die manier tientallen potentiële klanten vinden in een luchtige sfeer.

Zorg voor pr-materiaal

Als je aan het netwerken bent, is het ook belangrijk om iets te hebben wat je weg kan geven: pr-prullaria wordt dat ook wel genoemd. Je kunt bekers bestellen op internet met jouw logo of pennen. Maar ook visitekaartjes zijn erg belangrijk om aan potentiële klanten mee te geven. Een ‘dingetje’ meegeven aan mensen na een goed face-to-face gesprek is uiterst belangrijk omdat mensen vaak de volgende dag niet meer weten wat je hebt gezegd. Met het webadres van jouw website kunnen ze alles nog eens haarfijn nalezen. Prullaria is voor weinig geld zelf te ontwerpen en bestellen via internet.

Een website maken

Een website maken hoeft niet duur te zijn: je kunt tegenwoordig voor enkele tientjes per maand of zelfs per jaar een website domein kopen en een design-programma gebruiken om een mooie website te maken. Het kost je misschien een paar dagen om de website mooi en ‘af’ te krijgen en je zult maandelijks misschien een dagje nodig hebben om hem te updaten, maar dan heb je iets waarmee je jouw bedrijf verder kan promoten, ook op internet. Het scheelt al gauw duizenden euro’s als je een website zelf maakt.

Online adverteren

Heb je het erg druk, dan kun je altijd een online pr-campagne uitbesteden aan allerlei bedrijven. Maar je kunt het ook zelf doen en zo flink wat geld besparen. Je moet je dan wel wat verdiepen in SEO (het optimaal gebruik maken van sleutelwoorden in je websiteteksten en blogposten) en SEA (het adverteren via zoekmachines). Je kunt zelf bijvoorbeeld gebruik maken van Google Ads, of het een bedrijf  laten doen.

Conclusie

Het is dus heel goed mogelijk om geld te besparen door bepaalde reclame-taken zelf te doen. Je kunt zoveel mogelijk zelf doen en de rest uitbesteden. Het werkt simpel: hoe meer tijd je investeert om je te verdiepen in pr-methoden online of in het ‘echt’, hoe meer je kunt besparen. 

Previous ArticleNext Article
Online ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *