Bespaartips tijdens het lenen 0

Besparen Tijdens het Lenen van Geld

Geld lenen kost geld. Dat weten we allemaal. Het is ons zo duidelijk gemaakt dat sommige mensen zelfs bang zijn om te lenen. Anderen komen in posities waarin ze verplicht zijn om een lening af te sluiten. We hebben dus allemaal een bepaalde associatie met lenen. Dat je er geld mee kunt besparen is alleen iets nieuws. Hoe dat precies werkt, leggen we uit in dit artikel.

Overwaarde op de woning

Toen jullie het huis kochten is er waarschijnlijk een hypotheek afgesloten om de woning te kunnen financieren. Dat was toen veel geld en het leek een hele klus om die hypotheek af te lossen. Vandaag de dag kan de marktwaarde van de woning wel eens hoger liggen dan het hypotheekbedrag. Indien dat het geval is kunnen we spreken van overwaarde. Eigenlijk is dit financiële ruimte. Alleen kun je er op dit moment niet bij, omdat het in jouw woning zit. 

Er is echter wel een manier om aan dat geld te komen. Daarvoor zul je een tweede hypotheek moeten afsluiten. Op het eerste gezicht klinkt het alsof je jezelf in de schulden werkt. Van de ene hypotheek, stap je in de volgende. Je opent al de tweede lening, voordat de eerste is afbetaald. Toch zitten er ook voordelen aan. 

Die financiële ruimte zit op dit moment in het huis. Je zou die ruimte dus kunnen benutten door een tweede hypotheek af te sluiten. Technisch gezien kun je met dat geld doen wat je wil. Je zou er bijvoorbeeld een nieuwe auto van kunnen kopen. Echter is het natuurlijk veel verstandiger om die hypotheek aan het huis te besteden. Denk daarbij aan het financieren van een nieuwe keuken of badkamer. Van een renovatie wordt een huis altijd meer waard. 

Wat nog meer zorgt voor een waardestijging is duurzaamheid. Denk er bijvoorbeeld aan om zonnepanelen aan te schaffen of zorg ervoor dat de isolatie op en top geregeld is. Dat zijn allemaal zaken waar je zelf profijt van hebt tijdens het wonen, maar ook tijdens de verkoop. Deze veranderingen worden namelijk gezien als verbeteringen en maken het huis daarom meer waard. Een tweede hypotheek afsluiten is daarom niet eens zo’n gek idee.

Besparen op de lening

Maar, hoe bespaar je nou uiteindelijk op die lening? Dat is redelijk eenvoudig uit te leggen. Op dit moment heb je overwaarde op de woning. Alleen wil je het huis nog niet verkopen. Je wil er namelijk nog lang blijven wonen. Dat is uiteraard begrijpelijk. Die overwaarde uit de woning kun je wel krijgen door een tweede hypotheek af te sluiten. Hiermee investeer je in de woning, zodat deze nog meer waard wordt. Tegen de tijd dat je toch wil gaan verkopen, zal de woning dan hoogstwaarschijnlijk ook een overwaarde hebben. Hierdoor heb je dus eigenlijk geld bespaart, omdat je dubbel gebruik hebt gemaakt van de overwaarde. Had je geen tweede hypotheek genomen en geïnvesteerd in het huis, dan krijg je er veel minder voor terug. Je kunt namelijk niet inschatten hoe de woningmarkt eruit ziet tegen de tijd dat je jouw huis gaat verkopen. 

De rente van een tweede hypotheek is doorgaans ook lager, waardoor je echt aan het besparen bent. Al helemaal als je kiest voor aflossingsvrij. Er komt dan maar een klein bedrag bij per maand voor de kosten van de rente. De hypotheek kun je altijd nog aflossen wanneer je het huis uiteindelijk verkoopt. Door de aanpassingen die je hebt gedaan en het geld dat je erin hebt gestoken wordt de woning waarschijnlijk toch meer waard. Uiteindelijk kom je er beter vanaf wanneer je die tweede hypotheek afsluit. Het is alleen een kwestie van tijd, voordat je er profijt van hebt. 

Vind je het toch te spannend? Wellicht dat een hypotheek oversluiten meer iets voor jou is. 

Previous ArticleNext Article
Vaste lasten ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *