Wanneer is het verstandig om je hypotheek over te sluiten? 0

Hypotheek oversluiten

Een hypotheek oversluiten, je hebt er ongetwijfeld weleens iets over gehoord of gelezen. Niet gek, want de laatste jaren wordt dit steeds vaker gedaan. Met het oversluiten van een hypotheek bedoelen we dat je jouw lening onderbrengt bij een andere geldverstrekker. Oversluiten kan een groot aantal voordelen met zich meebrengen. Toch zijn er genoeg mensen die hun hypotheek gedurende de hele looptijd bij dezelfde geldverstrekker laten staan. Ben je benieuwd of een hypotheek oversluiten naar een andere bank verstandig is? Wij helpen je hier op weg.


Oversluiten bij een lage rentestand

Veel mensen sluiten hun hypotheek over bij een lage rentestand. Heb je jouw hypotheek jaren geleden tegen een hoge rente afgesloten en ligt de rente nu een stuk lager? Dan is oversluiten het overwegen waard. Waarom? Omdat jouw lening hierdoor goedkoper wordt. Als je jouw hypotheek oversluit naar een andere bank, profiteer je namelijk van de huidige rentestand. Betaal je nu nog 5% rente, maar ligt de huidige rente op 2%? Dan levert jouw hypotheek herfinancieren jou een flinke besparing op.

Oversluiten is overigens alleen verstandig als de rentestand lager is dan de rente van jouw huidige hypotheek. Ligt de rente hoger? Sluit jouw hypotheek dan vooral niet over naar een andere bank. In dat geval kost geld lenen jou namelijk alleen maar meer. Je betaalt immers meer rente over het geleende geld, waardoor de kosten onderaan de streep hoger uitvallen


Boete bij overstappen?

Is de rentestand momenteel laag? Dan overweeg je mogelijk om jouw hypotheek over te sluiten. Begrijpelijk, want dit kan je een flinke besparing opleveren. Toch is het niet verstandig om jouw hypotheek zomaar onder te brengen bij een andere bank. Je moet namelijk verder kijken dan de rente. Als je jouw huidige hypotheek oversluit voor het einde van de rentevaste periode, legt de geldverstrekker je namelijk een boete op. De hypotheekverstrekker loopt immers geld mis als jij jouw lening vroegtijdig oversluit. Deze kosten verhaalt de geldverstrekker op jou. De hoogte van de boete hangt af van de resterende looptijd van de lening.

Als jouw rentevaste periode nog niet ten einde is, denk je mogelijk dat oversluiten niet interessant is. Begrijpelijk, want jouw huidige hypotheekverstrekker legt je dan immers een boete op. Ondanks zo’n boete kan het nog steeds verstandig zijn om jouw hypotheek over te sluiten. Zo gebeurt het regelmatig dat de boete (vele malen) lager is dan de besparing. Hierdoor houd je onderaan de streep zelfs nog geld over. Laat je dus niet direct afschrikken door een boete, maar kijk eerst naar het totale financiële plaatje.


Neem een specialist in de armen

Overweeg je jouw hypotheek over te sluiten? Dan vergt dit het nodige uitzoekwerk. Je moet eerst kijken of de huidige rentestand het financieel interessant maakt om jouw lening over te sluiten. Dit is alleen het geval als de rente lager ligt. Daarnaast krijg je bij oversluiten vaak een boete opgelegd. Sluit jouw hypotheek pas over als je weet dat de boete lager uitvalt dan de totale besparing die oversluiten jou oplevert.

Vind je het lastig om te bepalen of oversluiten al dan niet interessant is? Doe dan een beroep op een hypotheekspecialist van Vita Hypotheekadvies. Een oriëntatiegesprek met betrekking tot oversluiten is hier altijd gratis en vrijblijvend. Dankzij zo’n gesprek weet je binnen de kortste keren of het verstandig is om jouw hypotheek over te sluiten.

Previous ArticleNext Article
Vaste lasten ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *