Bespaar niet op de basisverzorging van je hond 0

Basisverzorging van je hond

Heb je een hond als huisdier en wil je bezuinigen op je uitgaven, dan kun je dat doen door minder geld uit te geven aan dure accessoires voor de hond. Maar op de basisverzorging van je hond kun je beter niet besparen. Dit in het belang van je hond, maar ook in je eigen belang.

Ontwormen

Heb je je hond wel eens met z’n achterkant over het tapijt zien schuren? Dan kan het zijn dat hij wormen heeft. Dat is erg vervelend voor de hond, omdat deze jeuk ervaart. Maar het is ook vervelend voor jezelf. Ook voor mensen zijn de wormen van een hond een potentieel gezondheidsgevaar. In de wetenschap dat honden voortdurend blootstaan aan besmetting van wormenlarven in de omgeving, die via de bek het lichaam binnenkomen en daar zelf weer nieuwe larven uitscheiden, is het belangrijk om wormen aan te pakken. Daarom is het vier keer per jaar ontwormen van je hond met ontwormingstabletten of met een ontwormpasta belangrijk. Dit is niet iets waar je op moet willen besparen. 

Infecties aan ogen en oren voorkomen en behandelen

Ook de infecties die je hond kan oplopen aan de ogen en oren vormen een bron van ongemak voor de hond en een gezondheidsrisico voor jou. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de ogen en oren van je hond schoonhoudt. Dit kan met speciale oogcleaners en oorcleaners. Deze werken overigens niet om bestaande infecties te verhelpen. Hiervoor heb je speciale oogzalf voor de hond nodig. Een veelgebruikte oogzalf voor honden is Opthosan oogzalf. Deze beschermt ook het hoornvlies van de hond.

Controle van je hond door een dierenarts
Een dierenarts controleert het hoornvlies van een hond

Vlooien voorkomen

Al was je je hond dagelijks, er bestaat altijd het risico’s dat hij vlooien krijgt. Dit is immers geen kwestie van hygiëne. Vlooien kunnen zomaar overspringen van een andere bron en voelen zich uitstekend thuis in de vacht van een hond, waar ze voor nare jeuk kunnen zorgen. Dat is vervelend voor je hond, maar ook voor jou, want vlooien kunnen ook overspringen op jou. Daarom is het belangrijk om te voorkomen dat de vacht van je hond een comfortabele leefomgeving voor vlooien is. Dit kan je doen door elke maand een keer met een pipetje anti-vlooienmiddel in de nek van je hond te druppelen. 

Tekenbeten voorkomen en behandelen

Een tekenbeet bij je hond kan nare gevolgen hebben voor de hond. Teken kunnen immers de ziekte van Lyme overbrengen of andere nare ziektes. Besmettingsgevaar voor jou is er niet, maar er liggen wel hoge dierenartskosten op de loer als je hond door een teek geïnfecteerd wordt. Het voorkomen van tekenbeten bij je hond is mogelijk door hem te voorzien van een anti-tekenband of een maandelijkse behandeling te geven met een spray of een pipetje in de nek. Heb je toch een teek gevonden op je hond, gebruik dan een speciale tekentang om de teek in zijn geheel te verwijderen zonder dat er delen achterblijven die voor ontstekingen kunnen gaan zorgen.

Uiteraard zijn de risico’s voor jou niet de enige reden om niet te besparen op de basisverzorging van je hond. Wanneer je een huisdier neemt, heb je simpelweg de verantwoordelijkheid om er goed voor te zorgen.

Previous ArticleNext Article
Huis & Tuin ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *