Zit jij dit jaar ook zo vaak thuis? Als je niet meer naar kantoor of school kan en van thuis uit moet werken of studeren, is het erg belangrijk om er thuis een gezellige en goed verlichte ruimte van te maken. Zeker als je thuis een partner, kinderen of een huisdier hebt rondlopen, is het belangrijk om je eigen werkplekje te hebben.
Door een goed opgeruimde, afgebakende werkruimte te creëren, zorg je ervoor dat jij een plek hebt waar jij je volledig kan focussen op het werk. De rest van het huis wordt dan jouw gezellige thuis waar jij volledig tot rust kan komen na het werk.
Essentiële verlichting
In jouw werkplekje thuis is het belangrijk dat je natuurlijk licht binnenlaat. Je spendeert namelijk heel wat uren per dag aan een bureau en hebt dus nood aan natuurlijke lichtstralen. Lukt het je niet thuis om een ruimte vrij te maken waar jij zonlicht binnenkrijgt? Zorg dan dat je tijdens je lunchpauze even een luchtje kan gaan scheppen en dat je de juiste verlichting installeert thuis.
Aan je bureau wil je kunnen werken met voldoende licht. Met een bureaulamp of tafellamp kan jij specifiek jouw werkplek verlichten zonder de rest van het huis onnodig te moeten verlichten. Thuiswerken zorgt namelijk voor een hogere energierekening. Je betaalt meer voor de verwarming, de verlichting, etc. Heb jij het al gemerkt aan jouw facturen dit jaar?
Om dure rekeningen te vermijden, kan je dus best even onderzoeken wat de energiezuinige opties zijn. Natuurlijk is de eerste stap om zoveel mogelijk na te gaan dat je geen lampen laat branden als je ze niet nodig hebt. Enkel de lampen die je nodig hebt in je thuiskantoor steek je aan. Als je dan nog eens kiest voor een energiezuinige lichtbron zoals LED, bespaar je gegarandeerd heel wat op jouw volgende energierekening. Daarnaast kan je natuurlijk ook bekijken hoe je kan overschakelen naar een zuinigere energieleverancier.
Decoratieve verlichting
Heb je toch liever wat meer licht rondom jou dan enkel een bureau- of tafellamp? Plafondlampen of -spots verlichten gemakkelijk de hele kamer. Ze zorgen vaak voor een soort basisverlichting en verspreiden echter geen gezellige gloed. Om dus toch wat gezelligheid toe te voegen aan je thuiskantoor, kan je kiezen voor decoratieve verlichting op de achtergrond.
Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een wandlamp. Deze lampen worden vaak gebruikt in kinderkamers omdat ze de donkere hoeken van een kamer verlichten.
Wandlampen bestaan in allerlei soorten en maten. Wat hen vooral onderscheidt, is de richting waarheen het licht schijnt. Je kan bijvoorbeeld een opwaartse beam hebben, waarbij het licht vanuit de lamp naar boven zal schijnen, of een neerwaartse beam, waarbij het licht naar beneden schijnt. Natuurlijk bestaan er ook wandlampen waarbij het licht naar beide richtingen kan schijnen, of waarbij de lampenkap het licht doorlaat en het licht dus naar overal laat schijnen.
Ga je liever voor een lamp die meer prominent aanwezig is in de kamer en deel uitmaakt van het interieur? Dan kan je een vloerlamp installeren in de kamer. Vloerlampen bestaan uit een staander met een lampenkap die verschillende vormen en formaten kan aannemen. Zo kan de lampekap naar boven gericht zijn en dus de plafond verlichten, naar beneden gericht zijn en de stoel of vloer daaronder verlichten, of de lampenkap kan gemaakt zijn van een meer doorschijnend materiaal, waardoor de lamp de hele kamer zacht kan bijlichten. Deze vloerlampen vind je in allerlei stijlen. Bekijk het aanbod hier. Heb jij een moderne woning? Dan wil jij vast een moderne voetlamp toevoegen aan je interieur. Woon jij in een landelijke woning? Dan is een klassieke lamp waarschijnlijk meer iets voor jou!